Vraagtekens bij oplossing vergrijzing

Vergrijzing is een groot probleem in Nederland. Steeds meer ouderen en minder jongeren maken het financieel steeds lastiger om de AOW te blijven betalen. Al jaren geleden verscheen er een artikel in de Trouw dat arbeidsmigratie de oplossing kon zijn voor vergrijzing. 

In het Financieel Dagblad verscheen op 12 december een artikel over een rapport van de Wetenschappelijke Raad van Regeringsbeleid (WRR). Ook hier werd de arbeidsmigratie als oplossing voor de vergrijzing genoemd, maar komen ze ook met andere oplossingen. Zo zouden een hogere pensioenleeftijd,  investering in onderwijs en verplaatsing van werk naar het buitenland eventuele alternatieven zijn. Daarbij noemt de raad de schaduwkanten van arbeidsmigratie als argument om over deze alternatieven na te denken.

Een columnist van de Volkskrant kwam met nog een ander argument. Volgens hem zou Nederland 39 miljoen inwoners nodig hebben om de markt in evenwicht te houden. Dat zou betekenen dat er veel arbeidsmigranten nodig zijn en Nederland aan het eind overvol is.

Advertisements

One thought on “Vraagtekens bij oplossing vergrijzing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s