Refo’s: orthodox, maar niet wereldvreemd

Refo’s: orthodox christelijke mensen die in Nederland leven. Ze worden gekenmerkt door hun kleding. Meisjes in al dan niet lange rok, jongens vaak spijkerbroek met blouse. Elke zondag gaan ze twee of drie keer naar de kerk en doordeweek soms ook nog. Karikaturen zijn er genoeg.

Zo zouden refo’s achterblijven met de rest van de wereld. Ze zouden zonder internet leven, televisie zou helemaal uit den boze zijn. In dorpen waar zij breed vertegenwoordigd zijn, zou volgens Hans Spekman (partijvoorzitter PvdA) ‘niet eens een kopje koffie te krijgen zijn op zondag’.

In het blad van de SGP-jongeren maakt fotograaf Cees van der Wal met dat laatste korte metten. Hij schrijft dat er in het seizoen drie zaken te vinden zijn in de nieuwe gemeente Molenwaard waar op zondag koffie te krijgen is. De SGP is de grootste partij in de gemeente. Op 21 december 2012 sloten SGP, CU, CDA en PvdA een akkoord voor een raadsperiode van 6 jaar. Ook nodigt de fotograaf Spekman van harte uit om eens een kopje koffie te drinken, met een oranje tompoes.

Ook zijn veel refo’s op Twitter actief. Bekende refo’s (zoals bijvoorbeeld SGP-leider Van der Staaij en journalist Riekelt Pasterkamp van de Reformatorische Omroep) verschijnen regelmatig in TV-programma’s.

Advertisements

One thought on “Refo’s: orthodox, maar niet wereldvreemd

  1. Eh, waar wil je naar toe met deze inleiding. Het blijft bij constateringen. Maar waar gaat het in dit dossier over? Beetje beduidingloze inleiding. Na lezing van het dossier, zie ik geen rode lijn die wijst op een subcultuur. Het is een verzameling nieuwsfeiten geworden die onderling niet echt met elkaar verband houden. Jammer. Meer dan een 5 zit er momenteel niet echt in. De remedie om dit voldoende te krijgen? Subcultuur duidelijker afbakenen en daar onderwerpen bij kiezen (wat zijn de echt grote thema’s?). Als je voor die aanpak kiest, ben je op de goede weg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s