Weinig te vrezen van extreemrechts Nederland

De AIVD presenteerde gisteren een rapport waaruit blijkt dat de dreiging van extreemrechts geweld in Nederland klein is. Hierin wordt geconcludeerd dat er binnen de extreemrechtse beweging grote meningsverschillen zijn. Organisatorisch is extreemrechts versnipperd en het ledenaantal daalt fors.

Gisteren plaatste de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst het rapport ‘Afkalvend front, blijvend beladen’ online. Het doel van het onderzoek was uitvinden hoe groot de rechtsextremistische groeperingen nog zijn en of er kans is op geweld vanuit die hoek. De Nationale Volksbeweging   en de Voorpost zijn voorbeelden van groeperingen die onder de noemer ‘extreemrechts’ vallen. Het aantal actieve leden van deze groepen werd vijf jaar geleden op 600 geschat. Dit jaar blijkt dat aantal gehalveerd te zijn: er zijn nog ongeveer 300 actieve symphatisanten van de extreemrechtse beweging in Nederland.

Kenmerken van het gedachtegoed van zo’n groep zijn  sterke nationalistische en xenofobische denkbeelden.  Daarnaast hebben sympathisanten van dergelijke groeperingen vaak antidemocratische doelstellingen.  Uit het rapport van de AIVD blijkt dat het voornamelijk met de mond beleden idealen zijn en het aantal actieve leden nog steeds daalt.

Bron: AIVD 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s