Vrijheid deel I

Door: Bernhard Vreugdenhil

Vanuit onze ‘verlichte’ maatschappij is er weinig respect voor mensen die zich opzettelijk aan regels verbinden. Het ‘sluit je op’, en zorgt dat je niet ‘vrij’ kunt denken. Sinds de verlichting in de 17e eeuw en het (post-)modernisme wat in de eeuwen hierna ontstond denken we als mens dat we pas geluk vinden als we individueel nadenken. Sindsdien zijn we als mens gelukkig.

We kunnen van mensen houden, we voelen ons niet eenzaam, we staan stevig in onze schoenen, er zijn vrijwel geen scheidingen en niemand heeft psychische problemen of twijfelt aan het leven. Mensen hebben richting in hun leven gevonden en zijn gelukkig.

In de Duitse film ‘Die Welle’ wordt fascinerend verfilmd hoe het vormen van een groep mensen er voor kan zorgen dat individuelen sterker in de schoenen komen te staan. Als je in elkaar gelooft en elkaar hoe dan ook niet los laat kom je als mens meer tot bloei blijkt.

Neem de verzuiling in Nederland. Je keek naar je eigen televisieprogramma’s, las je eigen kranten, je hoorde ergens bij of je wilde of niet. Het nadeel? Niet ‘individueel’ genoeg. Het voordeel? Je hoorde ergens bij en dat gaf geen onzekerheid.

Het vervolg leest u volgende week.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s