Emotieloze Breivik zorgt voor nachtmerries

Erika Fatland zat in het buitenland toen ze hoorde van de aanslag die Breivik pleegde. Haar neef Lars ontsnapte op het nippertje aan de dood ontsnapt door zich te verstoppen en met modder in te smeren toen hij in de rug was geraakt  door Breiviks’ kogel. Nog steeds wordt Fatland achtervolgd door de herinnering aan de kille stem van Breivik en zijn emotieloze verklaring tijdens het proces. Dit heeft naar eigen zeggen voor vele nachtmerries gezorgd.

De schrijfster en antropologe was aanwezig bij het proces in Oslo en hoorde Anders Breivik 25 uur achter elkaar praten. Erika voelde veel boosheid in de rechtszaal, want de man die 67 onschuldige jongeren doodschoot en een autobom liet ontploffen praatte onbewogen en zelfverzekerd over zijn daden. Spijt was duidelijk niet aan de orde, het enige moment dat de terrorist emotie toonde was toen hij vertelde over zijn ideologie en jarenlange voorbereiding.

De rest van het proces praatte hij met een “droge, onbewogen, psalmodiërende en haast vrouwelijke stem.”  Fatland hoorde deze stem lange tijd nog dagelijks in haar hoofd, tot in haar dromen toe. Ze is er vast van overtuigd dat deze gebeurtenis impact zal hebben op de toekomst van Noorwegen.

Bron 1: AD  Bron 2: Spits

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s