Dresscode voor extreemrechtse radicalen

In Nederland zijn verschillende extreem-rechtse bewegingen actief. Naast politieke partijen zijn er ook ultrarechtse jongerengroeperingen, voorbeelden hiervan zijn Nationale Jeugd Nederland en Blood en Honour.  De leden hiervan delen hun ideeën over nationalisme en vaak ook racisme met elkaar. Ze staan erom bekend dat ze soms ondemocratische middelen inzetten om hun protest te uiten en geweld wordt hierbij niet geschuwd.

Leden van dit soort groeperingen zijn meestal goed te herkennen aan hun kleding. De outfit van deze personen bestaat vaak uit een legerbroek en een bomberjack. In hun schoenen hebben ze witte (verwijzing naar White Power, de blanke suprematie) of rode veters (verwijzing naar ‘rooien’/linksen trappen).  Daarnaast worden er vaak racistische symbolen toegevoegd, zoals het ‘White Power-logo’ of verwijzingen naar bijvoorbeeld het hakenkruis en de Ku Klux Klan. Dit doen ze niet alleen omdat ze zich hier zelf prettig bij voelen, maar ook omdat de leden van de groep willen dat zij herkenbaar zijn. Binnen de groep heerst een sterke sociale controle, als jij niet herkenbaar wilt zijn als sympathisant van het rechts-extremistische denken zal je het allemaal wel niet zo serieus nemen als zij.

Bron 1: Lonsdale 

Bron 2: Project ANGRY. Dit gaat over radicalisering onder jongeren. ANGRY veroordeelt en bekritiseert geen enkele positie, maar onderzoekt en bevraagt het ontstaan en de consequenties van het radicaal zijn.

Advertisements

One thought on “Dresscode voor extreemrechtse radicalen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s