De Amish: 300 jaar oud leefpatroon

Vrijwillig kiezen voor een leven wat 300 jaar geleden de norm was. Geen elektrische apparatuur, geen auto’s, geen computer. De Amish leggen vrijwillig hun leven aan banden en leven naar de bijbel.

Amish zijn volgelingen van de Zwitserse Jakob Amman. Hij leefde van 1644-1730 en scheidde zich af van de nog radicalere mennonitische stroming.  Exacte cijfers verschillen, maar er zijn rond de 250.000 geregistreerde Amish wereldwijd. De meeste leven in de Amerikaanse staten Ohio, Indiana en Pennsylvania.

In tegenstelling tot veel andere radicale christelijke groeperingen ligt bij de Amish de nadruk niet op de theologie maar op de praktijk van het geloof. Amish leven niet in de zekerheid na het leven naar ‘de hemel’ te gaan. Een leven naar strenge richtlijnen helpt wel, maar is niet beslissend over het hiernamaalse leven.

Nederigheid en bescheidenheid beschrijven ze zelf als de basis van hun geloof. Zondagen draaien om rust en om samenkomen op kleinschalige basis. Op het gebied van voeding zijn ze compleet zelfvoorzienend. Er wordt geploegd met paarden, en verder gaat alles met de hand.

Ondanks een hoop negatieve media aandacht en onrust binnen de groep dreigt de groep niet uit elkaar te vallen. Wel rijzen er vragen op hoe de Amish in de toekomst zal functioneren

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s