Arbeidsmigranten must voor bedrijfsleven

Door: Adinda Postma

AMSTERDAM – Waar voorheen nog twijfel was of arbeidsmigranten niet onze banen inpikken, (Trouw, 18/06/2011) stellen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een rapport, dat arbeidsmigranten nodig zijn om de economie draaiende te houden.

Arbeidsmigranten zijn een must voor het Nederlandse bedrijfsleven, lieten de ondernemingsorganisaties vorige week aan de Kamer weten. Na negatieve berichten over slechte huisvesting en illegaal werk is dit positieve bericht welkom.

Aldus de auteurs van het rapport is het belangrijk voor Nederland om aantrekkelijk te blijven voor economische vluchtelingen. Men doelt op de vergrijzing en de tekorten aan goed personeel en het belang van arbeiders in het bedrijfsleven.

“Het effect van arbeidsmigratie is klein” zegt Arjan Heyma, onderzoeker bij de Stichting Economisch Onderzoek. “Elk jaar verdwijnt tien procent van de banen en komt er tien procent bij. Ook zonder arbeidsmigranten zien mensen hun banen verdwijnen.” De Oost-Europeanen die in ons land komen werken vullen voornamelijk vacatures op die Nederlanders niet zien zitten.

De commerciële sector hecht waarde aan een zakelijke kosten-batenanalyse. De auteurs stellen dat uit onderzoek steeds weer blijkt dat verdringing van Nederlandse arbeidskrachten slecht op zeer beperkte schaal plaatsvindt.

Datum van publicatie: 10 februari 2012

De redactie van de Trouw publiceerde hier ook over op 18 juni 2011 onder de naam ‘Pikken ze onze banen in?’.
NU.nl

Advertisements

2 thoughts on “Arbeidsmigranten must voor bedrijfsleven

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s