Waarom nemen sporters drugs?

Sport en drugs lijkt een vreemde combinatie, maar het gebeurt vaak genoeg. Drugs werken vaak spierverslappend, niet bepaald prestatie bevorderend dus. Dus waarom nemen sporters eigenlijk drugs?

Bekende sporters zoals Yuri van Gelder, Tom Boonen, Marco Pantani en Alexandre Mutu zijn onder andere betrapt op cocaïne. Vaak nemen zij de drugs op bijvoorbeeld een feestje, maar het wordt ook gebruikt om de druk om te kunnen gaan, zo stelt sportpsycholoog Rico Schuijers,: “Het omgaan met de druk, het vele reizen, de druk van het moeten presteren, soms wordt het de sporter te veel. De drug, vaak cocaïne, maar ook marihuana, wordt dan gebruikt als oppepmiddel.” Turner Yuri van Gelder vertelt over zijn drugsgebruik,: “Ik zoek de grenzen op, dat zit in een sporter. Dit doe ik ook met trainen, ik ga tot het randje of soms iets erover heen, zo zit ik in elkaar.”

De drugs worden dus vooral genomen om met de druk om te kunnen gaan. Vaak hebben ze een druk leven en moeten veel reizen, drugs gaat de vermoeidheid tegen, zodat de sporters er langer tegen aan kunnen gaan. Het wordt niet gebruikt voor het sporten zelf, de drugsporen die tijden de dopingcontrole worden gevonden in het bloed of de urine, zijn vaak kleine resten van enkele dagen terug wat zich nog in het lichaam bevindt.

Advertisements

One thought on “Waarom nemen sporters drugs?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s