Ontstaan van straight edge

Door: Debora Dijkstra

Straight egde is een jonge subcultuur die is ontstaan in de jaren tachtig in Amerika. Het begon in het punkmilieu van Washington DC door de hardcore band Minor Treat. Deze band heeft de term straight edge uitgevonden. De drijfveer achter deze band en subcultuur was Ian MacKaye.

In het lied Out Of Step de basisregels voor deze beweging zong: Don’t smoke, don’t drink, don’t fuck, at least I can fucking think!
Met don’t fuck bedoelen ze dat ze tegen een onenightstand zijn, seks zonder liefde. In de jaren tachtig associeerden men punkers vooral met overmatig alcohol- en druggebruik. De band vond dat de punk hierdoor zijn politieke kracht en ideologische waarde verloor.

De band wilde van dit imago af en liet via de muziek een tegengeluid horen. Al snel volgden er meer bandjes die straight edge stimuleerden. Dit waren SSD en Uniform Choice. Eind jaren tachtig was het hoogtepunt van straight edge in Amerika. Daarna begonnen steeds meer aanhangers begonnen zich te identificeren met het veganisme.

Na de piek in Amerika waaide het over naar Europa. Vooral in België groeide het aantal straight edgers snel. Vervolgens kregen de straight edgers ook  aanhangers in Limburg met de hardcore band Kindred als boegbeeld. De Nederlandse jeugd kwam zo via de hardcore muziek in aanraking met straight edge.

Bron: Eva en Straight Edge Revence

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s