‘Schatkist’ gevuld door arbeidsmigranten

Tijdelijke Poolse werknemers hebben over het algemeen een slecht imago in Nederland. Uit een onderzoek van SEO blijkt echter dat ze goed zijn voor onze economie en zorgen voor veel geld in de ‘schatkist’.

Door Harmke Bol 6-12-2012

De economische vluchtelingen maken geen gebruik van sociale diensten als AOW, huursubsidie, bijstand en hypotheekrenteaftrek. Maar betalen ze wel gewoon sociale premies en btw. Gemiddeld levert dat 1800 per arbeidsmigrant op; 360 miljoen in totaal.

De arbeidsmigranten hebben een slecht imago in Nederland, dit komt omdat men ze als concurrenten op de arbeidsmarkt beschouwd. Uit het onderzoek van SEO in de Volkskrant valt dit mee, volgens hen hebben de migranten meestal baantjes waar Nederlanders niet om staan te trappelen.

SEO heeft illegalen en buitenlandse zelfstandigen in het onderzoek niet meegerekend. Onderzoeker Ernest Berkhout denkt dat dat niet uitmaakt. Volgens hem leveren die mensen niets op, maar kosten ze ook niets.

Deze migranten bestaan niet alleen uit polen maar komen ook uit andere landen in Europa, vooral uit Midden- en Oost-Europa. Dit is ook een verandering, rond 1960 kwamen de migranten voornamelijk uit het Midden-Oosten of Marokko.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s