Arbeidsmigranten uit Oost-Europa nemen toe

Uit statistieken van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) blijken steeds meer arbeidsmigranten uit Polen te komen. Dit is een opmerkelijke verandering in de immigratie; rond 1955 kwamen de economische vluchtelingen voornamelijk uit Zuid-Europa en Marokko.

Ook van de voormalige kolonie Suriname komen steeds minder arbeidsmigranten dan voorheen, hetzelfde geldt voor de Nederlandse Antillen.

Daar tegenover staat dat de helft van alle economische vluchtelingen die van binnen de EU naar Nederland komen, uit Duitsland, Bulgarije, Polen of Roemenië afkomstig zijn.

Echter blijft daarvan minder dan de helft in Nederland wonen, terwijl eerdere migranten vaak in Nederland bleven. De huidige arbeidsmigranten komen dan ook vaak alleen om hier een seizoen te werken en keren dan weer terug naar hun eigen land.

In 2009 was door de crisis wel even een dalende lijn op te merken. Waarschijnlijk omdat het toen in Nederland ook niet goed ging met de economie waardoor het financieel minder aantrekkelijk was om naar Nederland te emigreren voor economische vluchtelingen. In 2010 heeft dit echter niet doorgezet en kwamen de arbeidsemigranten gewoon weer opdagen.

Ondanks die kleine daling hebben de Polen bijna Suriname overtroffen met het aantal immigranten. Suriname heeft haar eerste plaats op 38 duizend staan, en Polen staat met haar 19 duizend op de tweede plek. Overigens kwamen er destijds veel Surinamers naar Nederland omdat Suriname onafhankelijk werd.

Bron: CBS

Advertisements

One thought on “Arbeidsmigranten uit Oost-Europa nemen toe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s