Oost-Europeanen massaal naar Nederland

Door: Adinda Postma

Het CBS komt met nieuwe cijfers naar buiten over arbeidsmigranten. Het arbeidsmotief verschilt in 2007 in vergelijking met de jaren ervoor. Immigratie uit traditionele landen is afgenomen en vooral uit Bulgarije, Polen en Roemenië komen de huidige economische vluchtelingen.

Waar in 2000 nog twee op de tien migranten naar Nederland kwam om te werken is dat zeven jaar later opgelopen tot een migrantenaantal van vier op de tien.

In 2007 kwamen 80 duizend immigranten met een niet-Nederlandse nationaliteit naar ons land. Arbeid was in 2007 het voornaamste motief om naar Nederland te komen. Daarvoor was gezinsmigratie de belangrijkste reden om te emigreren naar Nederland.

Wat opvalt is dat de immigratie uit traditionele landen sterk is afgenomen. Het aantal migranten uit Turkije en Marokko is fors gedaald. Bijna drie duizend Turkse en 1,7 duizend Marokkaanse immigranten kwamen in 2007 naar Nederland. In vergelijking met 2003 was dit nog bij beide boven de vierduizend.

De laatste trend is dat er vooral meer immigranten uit de EU naar Nederland komen om te werken. Deze stijging betreft vooral Bulgarije, Polen en Roemenië. Deze landen verkrijgen een aparte lijn in de statistieken versus de ‘oude’ EU-lidstaten.

CBS Statline
Arbeidsmigratie
Datum van publicatie: 15 januari 2009

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s