Nieuwe aanpak huisvesting gastarbeiders

Door: Adinda Postma

DEN HAAG – De overheid helpt gemeenten bij onder andere de huisvesting van economische vluchtelingen uit Midden- en Oost-Europa.  

Mede namens Donner (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) schrijft minister van Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie) dit vrijdag aan de Kamer.

Een grote hoeveelheid aan huurpanden, die geschikt zijn voor de Midden- en Oost-Europeanen, kan voor sommige steden een probleem vormen.  Een woordvoerder van Van Middelkoop geeft aan dat “huisjesmelkerij, overbewoning en het steeds weer rouleren van nieuwe groepen arbeidsmigranten” de leefbaarheid in de “toch al zwakke wijken”verder onder druk zetten.

Het NIDI (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) schat het aantal arbeidsmigranten voor de komende jaren steeds hoger.

Het aanbod van tijdelijke passende woonruimte worden vergroot. Door wetsveranderingen kunnen gemeenten woningen sneller geschikt maken voor de arbeidsmigranten. Nadat hun tijdelijke werk erop zit zal de logeerplek weer vrijgemaakt worden voor anderen.

Overigens ondervinden Nederlandse bewoners uit een desbetreffende wijk geen problemen met arbeidsmigranten (en hun gezin) die permanent een woonruimte huren.

“De arbeidsmigranten noemen zelf de uitbuiting door uitzendbureaus, werkgevers en huisjesmelkers als groot probleem.” Naast het aanpakken van de woonruimte is er dus nog meer te doen.

Datum van publicatie: 25 juni 2010

NU.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s