Meer rechtsextremistische sympathieën in Oost-Duitsland

DUITSLAND- Het Duitse persbureau DAPD presenteerde vandaag de resultaten van een onderzoek naar rechtsextremistische denkbeelden bij onze oosterburen. Hierbij ging het vooral om de visie op immigranten. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Friedrich Ebert-stichting. Uit de resultaten blijkt dat het aantal Duitsers dat er extreemrechtse sympathieën op nahoudt sinds 2006 ruim verdubbeld is en ook de vijandigheid tegen buitenlanders gestegen is.

Opvallend is dat dit vooral in het oosten speelt. In 2006 had  6,6 procent van de Oost-Duitse bevolking extreemrechtse denkbeelden, anno 2012 is dit aantal gestegen naar 15,8 procent. In West-Duitsland daalde dit aantal juist. Zes jaar geleden was dit percentage namelijk 9,1 procent, terwijl nu slechts 7% van de ondervraagde West-Duitsers aangeeft extreemrechtse sympathieën te hebben.

In heel Duitsland is het aantal rechtsextremistische sympathisanten in zes jaar licht gestegen: van 8,6 naar negen procent. Het blijkt dat er onder mensen zonder of met een lage opleiding meer rechtsextremistische ideeën leven dan onder hoogopgeleiden.

Vice-voorzitter van de bondsdag, Wolfgang Thierse, vindt de resultaten ‘alarmerend’. Toch zijn veruit de meeste Duitsers (93,5 procent)  tevreden met het democratisch regeringsstelsel. Ook dit percentage is in het oosten hoger dan in het westen, hiertussen zit 3,1 procent verschil.

Bron 1: Zeit.deBron 2: NU.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s