Leerlingenvervoer christenen mogelijk niet langer vergoed

APELDOORN – Het leerlingenvervoer voor mensen met een christelijke levensovertuiging wordt in de toekomst mogelijk niet meer gesubsidieerd. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs is aan het kijken hoe hij dit in de wet kan regelen.

PvdA-Kamerlid Ypma stelde schriftelijke vragen, toen ze hoorde dat de Friese gemeente Gaasterlân-Sleat jaarlijks 47.000 euro neertelt voor 32 leerlingen. Deze 32 leerlingen worden vervoerd naar reformatorische scholen in Emmeloord en Kampen.

Dekker heeft in zijn antwoorden dat zo’n discussie niet gevoerd kan worden zonder daar artikel 23 van de Grondwet te betrekken. In dat artikel waarin de vrijheid van onderwijs is geregeld.

Alle Nederlandse gemeenten hebben de verplichting om een verordening met betrekking tot leerlingenvervoer te hebben. Op grond van zo’n verordening kunnen ouders van leerlingen in het basis- en speciaal onderwijs een subsidie aanvragen voor het vervoer van hun kinderen.

Gemeenten hebben wel de mogelijkheid om een eigen bijdrage vragen aan ouders die een jaarinkomen hebben wat hoger is dan 23.805 euro. Ook kan een bijdrage gevraagd worden als de afstand meer dan twintig kilometer is. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk. Is de afstand korter dan zes kilometer, dan moeten de ouders zelf het vervoer betalen.

Bron:
Vervoer naar refoschool onder de loep (RD.nl)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s