Gewetensbezwaarde ambtenaar normaal in Europa

DEN HAAG – In het regeerakkoord hebben de VVD en PvdA opgesteld dat zij niet langer de zogeheten ‘weigerambtenaar’ gedogen. Pagina veertien van het regeerakkoord heeft als eerste punt: “Nieuwe ‘weigerambtenaren’ worden niet aangesteld. De algemene wet gelijke behandeling wordt aangepast naar Europees model.” Volgens jurist Leendert van Beek stroken deze twee zinnen niet met elkaar.

De Raad van State heeft zich kritisch uitgelaten over initiatiefwetsvoorstel waarin het afschaffen van de ‘weigerambtenaar’ geregeld werd. “De Raad zegt dat je, met het oog op andere landen, heel voorzichtig moet zijn met een verbod op deze ambtenaren. Het is internationaal gezien helemaal niet raar dat je aan hen ruimte biedt.” zegt Van Beek (28).

Op dit moment mogen weigerambtenaren hun functie nog steeds uitoefenen. Toch werd in november 2011 in Den Haag een ‘weigerambtenaar’ ontslagen. Hij zei het volgende over het weigeren van het sluiten van homohuwelijken: “Als christen ken ik vanuit de Bijbel maar één huwelijk: dat tussen een man en een vrouw. Dat weegt voor mij heel zwaar.”

Bronnen
“Bezwaarde ambtenaar is Europees gezien normaal”(Reformatorisch Dagblad)
RvS: geen wet weigerambtenaren (NOS)
Den Haag ontslaat weigerambtenaar (NOS)
Regeerakkoord (VVD en PvdA)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s